Jachttraining
De Jachtpraktijk
Uitleggen waarom een jachthond onmisbaar is in de jacht zou eigenlijk overbodig moeten zijn. Een hond heeft een neus, die vele malen beter is dan de neus van de mens en dat maakt van de hond voor het opsporen van wild, voor of na het schot een onmisbare schakel in de weidelijke uitvoering van de jacht.
Zonder hond door een ruig begroeide singel lopen levert lang niet zo wild en schietkansen op dan met een spaniël door dezelfde ruig begroeide te lopen. Deze hond heeft veel passie en doorzettingsvermogen en zal deze dekking binnen schotafstand uitkammen en het wild opstoten, zodat de jager een kans krijgt om er op de schieten. Een konijn uit de bramen, een eend uit of over het water, een fazant uit bieten, een duif uit de tarwe zomaar een paar voorbeelden van waar de hond een onmisbare bijdrage levert om het geschoten wild op te zoeken en te apporteren. Op het moment dat het wild aangeschoten is en wegkruipt of wegrent, wordt de rol van de jachthond alleen nog maar groter. De weidelijkheid op de jacht neemt alleen nog maar toe, immers het geschoten wild moet altijd binnen komen en in geval van ‘ziek’ geschoten wild zo snel mogelijk, zodat het wild uit zij lijden kan worden verlost door de voorjager.
Trainen voor de jacht en jachthondenwedstrijden
Om de jachthond in de praktijk te kunnen gebruiken of om jachthonden proeven mee te lopen, zijn er behalve de aangeboren aanleg, ook trainingen nodig. Het jachtinstinct moet gestimuleerd en ontwikkeld worden, hiernaast is basis van gehoorzaamheid niet onbelangrijk. Een gepassioneerde jachthond zonder enige vorm van gehoorzaamheid is een ongeleid projectiel. Op de jacht vindt de jager dit niet leuk en zien deze hond liever gaan dan komen. Een stuk zelfredzaamheid in de hond is wel gewenst, anders zou de hond continu vragen wat te doen. De ideale jachthond heeft initiatief, doorzettingsvermogen, drive om te werken en wil vooral samenwerken met de voorjager. Een item waar ik dan ook achter sta is :
Werk samen en maak er geen machtstrijd van!
Trainen en controleren
Tijdens de training van jachthonden is het van groot belang het verschil tussen trainen (het opbouwen) van de oefening en het kijken, controleren (begrijpt mijn hond) van de oefening.
Een voorbeeld van het controleren is het elke week weer herhalen van bijvoorbeeld de markeerproef en dat deze volgens de KNJV standaard ( het rode boekje) wordt uitgevoerd (60 m. zijwind en drie seconden wachten alvorens de hond in te zetten.
Op deze manier wordt er niet gewerkt aan het verbeteren van de markeervermogen van de hond, maar wordt er een standaard ‘kunstje’ geleerd.
Ik werk niet aan een ‘kunstje’ , maar de oefening wordt in kleine stapjes opgebouwd. Zodat de hond leert begrijpen wat de bedoeling is.
Bijvoorbeeld een markeer apport op 100 m. in een terrein met ruige begroeiing.
Om te beginnen zou je op 30 m. kunnen beginnen, de hond mag dan geen problemen ervaren. Hierna kan je de afstand groter (40, 50, 60 m. enz. ) maken. De valplaats moet steeds op de zelfde plek gehouden worden. De hond komt dan steeds in een bekende situatie, hij weet dat het leidt naar het valgebied van de dummy. Gaat de hond ver voor het val gebied over in verloren zoeken erken dan je “verlies” en maak de afstand bij de volgende poging kleiner. Corrigeren en schreeuwen heeft geen zin, probeer samen te werken.
Ga niet te lang door dit zou alleen maar frustraties op kunnen wekken.
Tijdens de training maken we gebruik van allerlei hulpmiddelen. Dit kan een dummy launcher zijn, een hazen baan of ook wel spring konijn genoemd en de Bumper Boy kan ingezet worden om de honden leren te markeren.
De hond wordt bekend gemaakt met het schot. We beginnen al met de pup om die te laten wennen aan het schot, maar de jonge of oudere hond moet geleerd worden dat hij als hij het schot hoort dat hij moet gaan opletten wat er om hem heen gebeurt.
De jachthondentraining worden gehouden in een ontspannen en gezellige sfeer. Een bakje koffie op zijn tijd is erg belangrijk. Er wordt echter wel van u verwacht dat er opgelet wordt en dat de oefeningen thuis ook geoefend worden.
Tijdens de training wordt een basisappèl verwacht alsmede het in redelijkheid apporteren van één of meerdere dummy’s. Als het apporteren er goed in zit, zullen de omstandigheden veranderen en worden de oefeningen voor de hond moeilijker gemaakt. Uiteraard wordt er gekeken naar het niveau van de hond in samenspraak met de eigenaar (voorjager). Tijdens de training komen alle facetten van de jachthondentraining aan de orde.
Zo wordt er gewerkt aan de verschillende apporten namelijk:
- het markeer apport, dubbele markeer apporten
- het verloren apport, de sleep
- het dirigeer apport, gecombineerd met een markeerapport
Maar wordt het geheugen ( het onthouden van diverse apporten) van de hond en de staedyness (het rustig blijven zitten) ook getraind. Ik heb toestemming en vergunningen om op verschillende lokatie's met u en uw hond de verschillende onderdelen te trainingen. Het blijft voor de hond dus altijd een uitdaging en spannend.
Training lokatie's zijn:
- een terrein aan de rand van Warffum
- op diverse plekken in Groningen en Drenthe
- op het terrein van de fam. Biemond.
Hornsterweg 2 9967 TB Eenrum
Indien u interesse heeft voor de jachttraining dan kunt u contact opnemen met Ronald van Kampen, telefoon 06-21584805, e-mail: info@ronaldvankampen.nl
'HIER' klikken voor aanmelden Jachttraining
De jachttraining is VOL
De jachttraining zit helemaal VOL.
Wanneer je het inschrijfformulier invult en verstuurt kom je op de wachtlijst te staan. Op het moment dat er iemand stopt met de jachttraining kijken we wie op de lijst staan.
Prijsinformatie
De kosten van de jachttraining zijn:
Leskaart van 10 lessen voor € 145,-
Keuze menu:
De training
Trainingsgroepen
zaterdagochtend (vol)
Trainingsgroepen
zondagochtend (vol)
Hondenproeven
Twee keer per jaar worden er jachtdagen (jachthondenproeven voor baas en hond) georganiseerd. Je kan dan als voorjager met allerlei soorten wild te maken krijgen en deze proeven worden zo natuurlijk getrouw opgezet.
Ook de gezelligheid achteraf mag natuurlijk niet ontbreken.